Tre måder at hyre en IT konsulent på i Danmark
I princippet udfører en IT konsulent en bred vifte af opgaven inden for IT, fra programmering (frontend, backend, Java, C osv.) til sikkerhed, fra det udførende til det strategiske og rådgivende. Imidlertid tænker man i dag mere på denne form for konsulenter som nogle, man kan få hjælp af til udvikling af software, særligt større softwareprojekter. En IT konsulent vil også kunne hjælpe virksomhedens medarbejdere med at lære og navigere rundt i de systemer, som de har udviklet eller implementeret. Det kan være gennem direkte kontakt til den enkelte medarbejder eller det kan være gennem kurser eller oplæg, som de holder i virksomheden. Kort sagt kan en konsulent på dette område hjælpe med alt fra rådgivning over udvikling og implementering til uddannelse.
Sådan får du fat i en IT konsulent i Danmark – tre forskellige muligheder
1) In-house
En mulighed er at have en IT-afdeling i virksomheden. En sådanne afdeling fungerer på samme måde som fx en marketingsafdeling, men de håndterer en række teknologi-relaterede opgaver, og er måske fx dem, der har udviklet og fortsat udvikler virksomhedens CRM-system.
Fordele
I forhold til en in-house IT konsulent, kan man som udgangspunkt sige, at der er nogle kommunikationsmæssige fordele, eftersom man i princippet blot kan henvende sig til ham eller hende, hvis man har noget, man skal have afklaret, og så er det sådan, at informerede medarbejdere er motiverede og engagerede medarbejdere.
Ulemper
Der er dog også nogle ulemper. Fx er en in-house IT-konsulent i Danmark relativt dyr, særligt hvis du vil tilknytte en på en anden basis end som freelancere. Desuden er det heller ikke sikkert, at du kan få den fornødne kvalitet. Det er jo alment kendt, at danske virksomheder har problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft inden for IT. Det kan være, at de bedst kvalificerede IT-konsulenter til dit projekt ikke er i Danmark.
Brug
I virkeligheden er det nok bedst at gøre brug af denne dyre form for arbejdskraft, hvis man ønsker at have tjekket kvaliteten af noget arbejde, der er blevet udført af IT konsulent, man har hyret udefra, eller man har et projekt, hvor konstant kommunikationsudveksling er afgørende for projektets success.
2) Outstaffing/Nearshoring
En anden mulighed er at tilknytte dygtige IT-konsulenter fra et område, der geografisk er tæt på der, hvor virksomheden ligger. Driver man virksomhed i Skandinavien, kunne man nearshore til Polen.
Fordele
Nearshoring giver muligheder, da det udvider talentpølen. Du kan hyre en stærk IT-konsulent fra Østeuropa, som er kendt for deres niveau, når det kommer til IT. Der kan være en specialist i et emne, som det er svært at finde i Danmark. Det er muligt at finde en konsulent billigere end i Danmark, bl.a. fordi leveomkostningerne i Ukraine er lavere. Her finder man en grundig prisoversigt, men se blot:
- Frontend developer: ca. 12200 DKK pr. måned
- Backend developer: ca. 6800 DKK pr. måned
- Java: ca. 12900 DKK pr. måned
Det er altså en relativt lav hyre i forhold til Danmark, hvor man betale følgende for en tilsvarende ydelse:
- Frontend developer: 18.457 – 39.489 DKK. pr. måned
- Backend developer: 24.174 – 55.950 DKK. pr. måned
- Java: 26.062 – 58.660 kr. DKK. pr. måned
Ulemper
Med nearshoring går man glip af lidt på kommunikationssiden, eftersom konsulenterne ikke er i selve virksomheden. Fordi man med nearshoring hyrer en selvstændig IT konsulent fra et sted, der er geografisk tæt på virksomheden, er der ikke stor tidsmæssige virksomhed og konsulent. Grundet moderne kommunikationsteknologi, kan man stadig opretholde et fornuftigt kommunikationsniveau på trods af, at konsulenten ikke er in-house.
Brug
Står man med et større projekt, kan man spare mange penge med nearshoring. I dag er det ikke svært at finde konsulenter fra lande der levere talentfulde IT-konsulenter (fx Ukraine). Derfor kan man med nearshoring også få hjælp og rådgivning til omfattende projekter.
3) Outsourcing
En tredje mulighed er outsourcing i en ikke nearshore-forstand, hvilket vil sige, at man tilknytter en IT konsulent fra et område, der ikke nødvendigvis er tæt på sin virksomhed geografisk. Driver man virksomhed i Skandinavien, kunne man fx outsource til et land i fx Indien.
Fordele
Her bliver kommunikationen endnu sværere, fordi man befinder sig i forskellige tidszoner. Prisen falder imidlertid generelt yderligere, da man i princippet kan outsource til alle lande. Dog, på trods af at lønningerne stadig er lavere end i Skandinavien, så stiger lønningerne i Indien også hele tiden, så argumentet for at outsource til fx Indien frem for at nearshore til fx Polen er efterhånden ikke helt vandtæt.
Ulemper
En konsulent fra Indien vil fx være i en helt anden tidszone end din virksomhed i Skandinavien og det vil have en negativ effekt på jeres kommunikation og fordre en del ekstra organisatorisk arbejde. Desuden er der også en større kulturel forskel, hvilket kan betyde, at en konsulent, du hyrer fra Indien, har sværere ved at sætte sig ind i dine kunders behov.
Brug
Outsourcing til fx Indien kan derfor være en god idé til mindre projekter, der ikke har større, løbende kommunikationsudvekslinger som en forudsætning for deres success. Projekter, hvor man klart kan specificere kravene på forhånd.
Outstaffing og nearshoring – IT-konsulent fra Mobilunity
Outstaffing og nearshoring fremstår altså som det bedste fra begge verdener; man rammer en mellemting mellem in-house og outsourcing. I forhold til den mere rådgivende del af konsulentarbejdet, er der også klart grunde til at vælge nearshoring (jf. artiklen fra Forbes).
Mobilunity – hvor du kan hyre en IT konsulent fra Ukraine – er her et godt eksempel, da man får høj kvalitet for relativt få penge. Står du med fx et større IT projekt, fx et større PHP-projekt, da er de de ideelle freelance IT konsulenter til dit næste projekt.